Plakkfestés


Plakkfestés

A plakk szó sokaknak cseng ismerősen, ugyanis a fogkrém és szájvíz reklámok előszeretettel emlegetik. A plakk nem más, mint a lepedék, ami nyál, élelmiszerek és folyadékok kombinációjaként a fogíny és a fog találkozásánál alakul ki legtöbbször. A plakk savat termelő baktériumok melegágya, amik károsítják a fogzománcot és a fogínyt, valamint ennek a plakk rétegnek a mineralizációjából alakul ki a fogkő. Így már érthető, hogy a reklámokban miért buzdítanak mindenkit a plakk elleni küzdelemre.

De mi is az a plakkfestés és mire való?

Plakkfestés során a fogakon található plakk réteg válik láthatóvá. A festés történhet rágótabletta vagy ecsetelő segítségével, akár otthon is. A plakkal szennyezett terület a festékanyag hatására elszíneződik, általában rózsaszín vagy kék színűre. Ez egy nagyon impresszív módszer a szájhigiénia állapotának kimutatására, így az orvosok előszeretettel alkalmazzák gyerekeken, akik így könnyebben motiválhatók a rendszeres és megfelelő technikájú fogmosásra. Kimutatható a segítéségével, hogy milyen mértékű a fogakon a plakk elterjedtsége, amit aztán az egyéni szájhigiéné értékelésére vagy tudományos vizsgálatokhoz lehet felhasználni.

A plakkfestéshez szükséges tablettát, illetve ecsetelőt gyógyszertárakban vagy megbízható internetes webshopokban lehet beszerezni. Még felnőtteknek is érdemes egyszer kipróbálni fogmosás után, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy valóban a megfelelő módon és ideig tisztították meg a fogaikat.


Vissza a cikk listához