Őszintén a fogszabályozóval járó kellemetlenségekről (1. rész)


Őszintén a fogszabályozóval járó kellemetlenségekről (1. rész)

Akinek már volt fogszabályzója, az tudja, hogy nagyon is igaz az a mondás, miszerint a szépségért meg kell szenvedni. Na jó, azért szerencsére a ma használt fogszabályozási technikáknak és anyagoknak köszönhetően ezek már egészen vállalható kellemetlenségek, a ragyogó, tökéletes fogsorért cserébe.

Az első kellemetlenség a fogszabályzó felhelyezését követően jelentkezik, ez pedig a húzó, feszítő, sokszor fájdalmas érzés a fogakban és az állkapocsban. Ez teljesen természetes, hiszen a fogak egy teljesen új irányba vannak kényszerítve, amihez kell néhány nap, amíg hozzászoknak. Aggodalomra tehát semmi ok. Ha azonban elviselhetetlen lenne a fájdalom, érdemes rákérdezni a kezelőorvosnál, hogy biztosan minden rendben van-e a készülékkel. Ilyen feszítő érzés lép fel akkor is, amikor bizonyos időközönként állítanak a fogszabályzón.

A fogszabályozó felhelyezését követően gyakran megesik, hogy felsérti a nyelvet, az ajkat vagy száj nyálkahártyáját a készülék. Erre az esetre viaszt szoktak javasolni, amit a kis brekettekre kell kenni, így nem tudja tovább irritálni és felsérteni a finom bőrfelületeket. Ezen kívül speciális szájöblögető folyadékkal is érdemes öblögetni, hogy gyorsítsuk a sebgyógyulást. 


Vissza a cikk listához