Hogyan segítheti a fogszabályozás folyamatát egy logopédus?


Hogyan segítheti a fogszabályozás folyamatát egy logopédus?

A fogszabályozás szolgáltatást nyújtó fogászati rendelők gyakran dolgoznak együtt logopédus kollégákkal. A fogszabályozás akár gyermek, akár felnőtt korban  hosszadalmas folyamat, hiszen akár több évet is igénybe vehet, amíg elérhető a kívánt eredmény, vagyis a szabályos fogsor.

A fogszabályozásra vágyó páciensek azért fordulnak szakemberhez, hogy görbén, ferdén növő, egymásra torlódott fogaikat rendezetté tegyék. Szinte elenyésző azon panaszok száma, amelyek a nyelésre, nyelv helyzetére, vagy beszédhibára vonatkoznak. Néha azonban a nem megfelelő harapás, és a beszédhiba  kiváltó oka lehet, hogy a páciensek nem nyelnek megfelelően.

A nyelés egy igen bonyolult folyamat, amit tudat alatt végzünk, mint ahogy a légzésünkre se figyelünk oda tudatosan. Gondolta volna, hogy nyelés során a nyelv, az arc, a torok izmai és idegei is dolgoznak? A megfelelő nyelés során a nyelv hegye kissé a felső fogak mögött helyezkedik el. Aki helytelenül nyel, a nyelvét a fogakhoz helyezi. A folyamatosan, minden nyelésnél a nyelv által okozott nyomás pedig képes elmozdítani fogainkat. Gondoljunk csak bele, hogy a napi körülbelül 2000 helytelen nyelésünkkel milyen kárt tehetünk fogaink helyzetében, amit kezdetben lehet észre sem veszünk.

Tehát a rendellenes nyelés helyreállítása miatt szükséges a logopédus munkája, hogy a fogszabályozás valóban eredményes legyen.


Vissza a cikk listához