A gyermeki tejfogazat (I. rész)


A gyermeki tejfogazat (I. rész)

Meglehetősen sok a tévhit a tejfogakkal kapcsolatban, éppen ezért ez egy olyan érdekes téma, mellyel érdemes foglalkozni kicsit. Nézzük hát sorjában, hogy mit is érdemes ismernünk a tejfogakkal kapcsolatban, hisz, ez minden ember életének szerves részét képezi.

Tejfognak nevezzük, az ember első fogazatát, melynek növekedése valamikor csecsemőkorban kezdődik. Az első fogacska kibukkanása általában a hatodik – nyolcadik hónap között várható, majd szép lassan követi a többi is. Vannak persze olyan esetek, mikor a fogzás már előbb megindul, de van, hogy csak az első életév legvégén. Nem kell aggódni, időben ki fog bújni, aminek ki kell!

A növekedési sorrend sincs kőbe vésve. Gyakran az alsó, középső metszőfogak jelennek meg először, utána ezeket a felső párjaik követik, később az őrlő, majd végül a szemfogak jelennek meg. A fogzás teljes folyamata nagyjából két- két és fél éves korra zajlik le teljesen.

Sajnos, mivel ezek a fogak ideiglenesek, sokan nem tartják elég fontosnak a megfelelő ápolásukat. Ez pedig komoly hiba. Bár valóban kiesnek majd, nagyon komoly szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében, például a rágás következtében fejlődő állkapocs izmok és csontozat alakulásában, az íny fejlődésében és még sorolhatnám. Nagyon lényeges a tejfogak gondos ápolása, hiszen ennek elmulasztása komoly gondok kialakulásához vezethet, mely egész életére kihathat a gyermeknek.  Vissza a cikk listához