A cukros és cukormentes italok a fogak ellenségei


A cukros és cukormentes italok a fogak ellenségei

Az eddig sem volt titok, hogy a cukros üdítők és italok mind- mind fogkárosodáshoz vezethetnek és hosszú távon komoly problémák megjelenését okozhatják. De a Melbourne-i Egyetem kutatása szerint fogaink a cukormentes italok fogyasztásakor sincsenek védve és a károsodás ilyen esetekben is fenn áll.

A fogkárosodás oka, hogy a legtöbb üdítő összetevője savas kémhatású, a PH- szint pedig alacsony, vagyis a fogzománc egy időt követően romboló hatásnak van kitéve. A vizsgálatot 23 különböző cukormentes italon végezték el és a fogyasztás utáni hatásait ellenőrizték. A kutatás során nem csak az üdítők, hanem az energiaitalok is megbuktak, hiszen mindegyik savtartalma magas attól függetlenül, hogy nem tartalmaznak cukrot. Természetesen nem okoznak akkora károkat ugyanannyi idő alatt, mint a cukros üdítők, de romboló hatásuk ugyanúgy meglátszik. A vizsgálat szerint ezen cukormentes italok 30 és 50% közötti értékben okolhatóak a fogkárosodás szempontjából, vagyis a fogzománcot jelentős mértékben roncsolják és teret engednek a kölünféle baktériumoknak.

Sajnos akkor sem lett jobb az eredmény, mikor a kutatás folyamán az ízesített ásványvizek kerültek sorra, mert bár lehet, hogy egyre inkább elterjednek kevés cukor és szénhidrát tartalmuk miatt, mégis a fogkárosodásban jelentős szerephez jutnak. És ugyanez a helyzet a sportolók, illetve a fiatalabb korosztály számára közkedvelt energiaitalokkal is, melyeknél a megvizsgált termékek közül csak kettőnél nem tapasztaltak fogkárosodásra utaló jeleket, melyet a nagyon magas kalcium tartalomnak köszönhettek.

Éppen ezen okok miatt a szakemberek csak fokozott mértékű fogyasztást ajánlanak ezen italok és üdítők esetében is, melyek íze lehet, hogy jó, viszont az egészségügyi hatásuk nem kedvező.

Vissza a cikk listához