Tanácsok és hibák, melyek a fogselyem használatához köthetőek


Tanácsok és hibák, melyek a fogselyem használatához köthetőek

A fogselyem akármennyire is egyszerű szájhigiéniai eszköznek tűnik, a helyes használatához mégis türelem és gyakorlat szükséges. Ehhez akár fogorvos segítségét is kérhetjük, aki nagyon szívesen megmutatja a fogselyem helyes és gyors használatát. De, ha emiatt, például idő hiányában, nem szívesen látogat el fogorvoshoz, íme, néhány jó tanács, illetve gyakori hibákra való figyelemfelhívás, amiket jó szem előtt tartani.
1. Nagyon fontos a helyes kéztartás:
A legtöbben azt a hibát követik el, hogy nem megfelelően fogják ujjaik közé a fogselymet, ezáltal pedig vagy a fogak között marad a lepedék egy része, vagy sérülést okoznak saját maguknak. A helyes fogselyem használatnál ajánlott egy 50-60 cm-es darabot tépni a szálból és egyik végével 1-2 hurkot képzünk a bal kezünk középső ujja köré. Ezt követően megismételjük a hurkolást a jobb kezünk középső ujjánál is, a fogselyem közepét pedig lógva hagyjuk. Ahogy haladunk fogközről fogközre, mutató és hüvelykujjaink között 5-6 cm-es részt mindig megfeszítve tartunk és ezzel a résszel dolgozunk. Egy idő múlva a fogselyem elfogy, ilyenkor célszerű újabb, hosszabb csíkot tépni a fehér szálból. 
2. A mozdulatok fontossága:
Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb lepedéket távolítsuk el, illetve leginkább megóvjuk ínyünk épségét, igen lényeges a helyes mozdulatok elsajátítása. Fogorvosaink véleménye szerint akkor járunk el helyesen, ha a fogselymet óvatosan becsúsztatjuk a fogközbe és az egyik fog oldalsó felszínére feszítjük, miközben vízszintes mozdulatokat végzünk.  Ezt követően a másik fog felszínét is hasonló eljárással megtisztítjuk a lepedéktől. Ha közel kerülünk az ínyhez, akkor vízszintes mozdulatokról függőlegesekre kell váltani, vagyis csak alulról felfelé dolgozunk, hogy megóvjuk az ínyt az esetleges sérülésektől.
Vissza a cikk listához