Szabaduljon meg a fogkőtől


Szabaduljon meg a fogkőtől

Miért fontos a fogkő eltávolítás?

Többek között azért, mert számos probléma, mint például íngyulladás alakulhat ki, ha a fogainkon képződő lepedékréteg vagy az ebből keletkező fogkő huzamosabb ideig nincs eltávolítva. Több száz baktériumfaj él az egészséges szájüregben. A fogkő és a lepedék sok, a gyulladásért felelős baktériumot tartalmaz.

Fogmosás után a baktériumok 4-12 óránként felhalmozódnak a fogakon és az azokon lévő ételmaradékban megtelepedve fog lepedéket képeznek. Az íny mellett képződik leggyakrabban,sárgás színű és rossz leheletet is okozhat. Normál esetben a következő fogmosás alkalmával és fogselyem használatával ez a lepedék könnyen eltávolítható. Ha azonban nem fordítunk kellő figyelmet fogaink ápolására és nem mosunk fogat rendszeresen, ez a lepedék megkeményedik,ez a megkeményedett lepedék a fogkő, amit már képtelenség eltávolítani szakember beavatkozása nélkül.

Ezért is fontos, hogy félévente látogassunk el rutin vizsgálatra fogorvosunkhoz. Ő meg tudja állapítani, hogy szükséges-e a fogkő eltávolítás. A megelőzés az egészséges és ápolt száj kulcsa, tehát nem érdemes elmismásolnunk. A fogkő megjelenését és a fogak elszíneződését bizonyos italok és ételek elősegíthetik, ilyen például az édesség és a kávé, a vörösbor stb., ezeket érdemes mértékkel fogyasztanunk.

Vissza a cikk listához