Preventív fogászat


Preventív fogászat

A bajt sokszor könnyebb megelőzni, mint utólag kezelni. Ez a mondás az élet sok területére igaz, de a fogászatban különösen érvényes. Az orvostudomány folyamatos fejlődésének hála a különböző száj- és fogproblémákat ma már sokkal könnyebben és fájdalommentesebben lehet kezelni, mint régen, amikor gyakran az egyetlen megoldást mindenféle fájdalomra a foghúzás jelentette. Azt is érzéstelenítő nélkül vagy nagyon kezdetleges módon érzéstelenítve végezték.

A fejlett technológiák és képzett fogorvosok ellenére még mindig jobban járunk, ha igyekszünk megóvni fogaink egészségét. Természetesen vannak olyan fogászati problémák, amik rajtunk kívül álló okokból jönnek létre. De azokat, amiket lehetséges mindenképpen érdemes megelőzni. A preventív fogászat célja az orális egészség megőrzése és a betegség kialakulásának meggátolása. A preventív fogászatban 3-féle szintet különböztetünk meg. Beszélhetünk elsődleges, másodlagos és harmadlagos megelőzésről.

Az elsődleges prevenció a fogszuvasodás és a fogágybetegségek, valamint a szájüregben kialakuló daganatos megbetegedések megelőzésére irányulnak. Továbbá a káros tényezők elkerülése és kiiktatása, mindezt, az életmód megváltoztatásának segítségével. 

A másodlagos prevenció a betegségek korai felismerését jelenti szűrővizsgálatokon keresztül. Az ilyenkor felismert, korai szakaszban levő problémák kezelése és a súlyosbodásuk megállítása is ide sorolható.

A harmadlagos megelőzés során a már teljesen kialakult fogproblémák kezelése történik konzerváló és szájsebészeti kezeléseken keresztül.


Vissza a cikk listához