Mit várunk el a fogselyem használatától?


Mit várunk el a fogselyem használatától?

A legtöbben nem csak a fogkefe és fogkrém hű társának tekintik a fogselymet, hanem varázserőt tulajdonítanak neki, miszerint ha fogmosást követően még azt is használjunk, akkor teljesen védettekké válunk a fogszuvasodás ellen. Sajnos ilyen csodára nem képes a fogselyem, de az tény, hogy sokkal kisebb a fogszuvasodás kialakulásának kockázata. 
Az tény, hogy a fogselyem alkalmazásával még tisztábbá válnak fogaink, ezáltal a szánk is higiénikusabb lesz. A fogszuvasodás hatékony elkerülése mellett íny és fogágy betegségek megelőzésére is alkalmas ez az eszköz, hiszen lényegesen kevesebb lepedék tud megmaradni a fogak között, mint az alkalmazása nélkül. És ha kevesebb lepedékkel számolhatunk, sokkal kevesebb baktérium is élvezheti szánk barátságos melegét, melyeket egyébként az étkezések során elfogyasztott szénhidrátok táplálnak.
Ha úgy döntünk, hogy nem szánunk kellő időt a fogselyem rendszeres alkalmazására, azzal kell számolnunk, hogy a lepedéket képző baktériumok megkezdik a fog felszínének lebontását és egyre nagyobb lyukak képződését okozzák. Minderre persze gyógyít a fogorvos által ajánlott tömés, súlyosabb esetekben foghúzás. De ha még ez sem rettent meg minket, készülhetünk az egyre gyakrabban tapasztalható íny érzékenységre, amik gyulladáshoz vezethetnek. Az idő múlásával pedig a problémák csak egyre sűrűsödnek, melyek következtében nincs esélyünk elkerülni a komolyabb fogászati beavatkozások elvégzését.
Vissza a cikk listához