Mi okozhatja a kellemetlen szájszagot?


Mi okozhatja a kellemetlen szájszagot?

Igazán kínos jelenet lehet, mikor valaki diszkréten jelzi nekünk, hogy kellemetlen szagú a leheletünk. Mert bizony a szájszag nem mindig érzékelhető annak a számára, aki előidézi. De mi okozhatja a kellemetlen szájszagot?

Az erős szagú ételek, például a hagymafélék fogyasztása után érdemes fogat mosni, vagy szájvízzel öblögetni a kellemetlen szájszag semlegesítése érdekében. Viszont fontos tudnunk, hogy ezzel teljesen nem szüntethető meg a szájszag, ami csak akkor múlik el, ha az intenzív illatú, aromájú étel már távozott a szervezetünkből.

Továbbá, ha nem mosunk rendszeresen fogat, és a fogmosások alkalmával nem tisztítjuk meg megfelelően fogsorunkat, valamint nem használunk legalább naponta egyszer fogselymet, az ételek apró maradékai megtapadhatnak a fogaink felszínén és a fogak közötti résekben. Ez elősegíti a baktériumok elszaporodását, amelyek szintén a kellemetlen szájszag, rossz lehelet egyik okozói lehetnek.

A dohányzás szintén rossz leheletet okoz, a kellemetlen, füstös szájszag mellett ráadásul elszínezheti a fogainkat, csökkenti az ízlelőképességet és irritálhatja az ínyünket is.

Ha a szájszag tartósan fennáll, az figyelmeztető jel számunkra, hogy valami komolyabb probléma állhat mögötte, például fogínybetegségre vagy szájszárazságra is utalhat. Sok más betegség is okozhatja, a teljesség igénye nélkül: légúti fertőzések, tüdőgyulladás, cukorbetegség, reflux, máj-, vagy veseproblémák. Tehát, ha huzamosabb ideig tapasztaljuk a kellemetlen szájszagot, mindenképpen keressük fel vele kezelőorvosunkat, fogorvosunkat.

Vissza a cikk listához