Hasznos tudnivalók a fogászati röntgenekről


Hasznos tudnivalók a fogászati röntgenekről

Ha új betegként érkezünk egy fogászati rendelőbe, a fogorvos valószínűleg elkéri majd a korábbi, fogainkról készült röntgenfelvételeket. Ha azonban nem rendelkezünk egy lehetőleg nem túl régi fogászati röntgenfelvétellel, akkor a fogorvos kérheti, hogy készíttessünk egyet, hogy világos képet kaphasson fogaink állapotáról.

A gyermekeknek valószínű, hogy gyakrabban kell fogászati röntgenfelvétel, mint a felnőtteknek, mert a fogorvos ezeken a felvételeken tudja nyomon követni a maradó fogak fejlődését. Ez azért fontos, mert segíti a fogorvost abban, hogy például ki kell-e húzni valamelyik tejfogat a szövődmények megelőzése érdekében.

Bár a fogászati röntgen készítése sugárzással jár, a sugárterhelés szintje olyan alacsony, hogy egyaránt biztonságosnak tekintik a felnőttek és a gyermekek számára is. Ha pedig a fogorvos digitális röntgent használ, a sugárterhelésből eredő kockázatok még alacsonyabbak. A röntgen előtt egy ólommellényt kell felvenni, ami megakadályozza a létfontosságú szerveink szükségtelen sugárterhelését. Pajzsmirigy-gallér alkalmazható pajzsmirigy-megbetegedések esetén.

 A  várandós hölgyeknek viszont fogászati röntgenfelvétel készítése főként az első trimeszterben nem ajánlott, nekik lehetőleg kerülniük kell a röntgen minden típusát. Ha tehát babát várunk erről mindenképpen tájékoztassuk fogorvosunkat is.

Vissza a cikk listához