Fogak fehérségét befolyásoló tényezők


Fogak fehérségét befolyásoló tényezők

A ragyogó, fehér fogak kellemes és ápolt megjelenést kölcsönöznek tulajdonosuknak. Éppen ezért a fogak egészségesen és fehéren tartása mindenki számára nagyon fontos. A rendszeres, napi kétszeri fogmosás mellett azonban érdemes odafigyelni néhány dologra, amik hatással vannak a fogak színére, akár felszíni, könnyen eltávolítható, akár mélyebb, csak speciális fogfehérítő eljárásokkal kezelhető problémákról van szó.

Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak kívülről és vannak belülről induló elszíneződések is. Az első nagyon fontos tényező a dohányzás, ami nyilvánvalóan a külső hatásokhoz sorolható. A tartós, hosszú éveken át tartó dohányzás bizony képes szürkés, sárgás elszíneződéseket okozni a fogakon, pontosabban az egész fogsor besárgul. Így, aki szeretné a fogai természetes fehér árnyalatát megőrizni kerülje a dohányzást, aki pedig az egészségére is odafigyel, lehetőleg teljesen hagyjon fel ezzel a szokásával.

A fogak színét befolyásolják továbbá az elfogyasztott ételeket. Aki evett már céklát vagy ivott egy testes, tanninos vörösbort, bizonyára tudja, hogy ezek elfogyasztása után bizony az egész fogsor pirosas árnyalatú lesz. Nem javasolt azonban például egy savas vörösbor után azonnal rohanni fogat mosni, mert a savtól felpuhult fogzománcot a fogmosással csak tovább rongálnánk. Minden étkezésre igaz, hogy várjunk legalább fél órát a fogmosással, hogy a fogzománc megfelelő állapotba kerüljön ismét.

Belülről induló elszíneződésről akkor beszélhetünk, amikor például a fogbél elhal, megszűnik a fogban a keringés, így az ott maradt baktériumok elszínezik a fogat. Ez egy jellegzetes sárgás, barnás elszíneződést eredményez, amin már csak speciális fogászati fogfehérítő eljárás segít. Ilyen esetben a gyökérkezelést követő belső fogfehérítést  vagy a fog koronáival illetve héjkerámiával történő lefedését, végső esetben a fog eltávolítását szokták javasolni a szakemberek.


Vissza a cikk listához