Fogaink kopásának lehetséges okai


Fogaink kopásának lehetséges okai

A fogkopás alatt nem ugyan azt értjük, mint a fogszuvasodás. A fogkopás esetében általában a fogakra helyezett korona a megoldás, mert egyszerű, fogszínű töméssel nem orvosolható, mint a legtöbb fogszuvasodás okozta fogsérülés.

A fogak kopását okozhatják vegyi anyagok, például a túlzottan savas ételek és italok. Vagy a fogaink érintkezése következtében is kialakulhat kopás. Illetve, ha túl kemény, vagy durva anyagok dörzsölődnek a fogakhoz, az is felsértheti a fog zománcát.

A fogkopás kialakulását számtalan tünet jelezheti, amelyekre érdemes odafigyelnünk. A fogkopás esetében mire a tünetek kialakulnak, általában már előrehaladott az állapota és fogorvosi kezelést igényel.

Főbb tünetei lehetnek a fogak érzékenysége, repedések a fogon, változások a fogak alakjában, vagy a fogak elszíneződése mind utalhat fogaink kopására.

A fogak érzékenysége a fogkopás egyik legszembetűnőbb tünete, viszont nem csak fogkopás esetén léphet fel. Ha fog érzékenységet tapasztalunk, ami nem múlik el, akkor mindenképpen keressük fel fogorvosunkat.

Ha észrevesszük, hogy fogaink sokkal jobban töredeznek, mint korábban, akkor ez is a fogak kopásával állhat összefüggésben.

Az ételektől és italoktól származó fog elszíneződéssel szemben, ha fogkopás áll a háttérben, akkor a fog, vagy fogak nem reagálnak a fogfehérítő kezelésre, ami szintén egy intő jel lehet.


Vissza a cikk listához