Az elfogyasztott táplálék hatása a fogazatunkra nézve


Az elfogyasztott táplálék hatása a fogazatunkra nézve Ebben a blogban egy olyan dologgal szeretnék foglalkozni, mely mindenkit érint és érdekes, hasznos információkat nyújthat az egészséges fogazat megóvásához. Lássuk hát, milyen hatással lehet a helytelen táplálkozási magatartás a fogazatunkra.

 Ha az ételekre, italokra vetítjük le a dolgot, sokan vannak abban a tévhitben, hogy a fogzománc kopásáért elsősorban a cukros élelmiszerek felelősek, ami nem igaz, bár a cukornak valóban van szerepe.
 Nem az ételek fogyasztása, sokkal inkább a beviteli szokásaink és a mennyiség az, ami meghatározó.

 Bár a cukor sem kifejezetten jó, egy másik összetevő talán még inkább veszélyezteti a fogzománcot. Ez pedig a savas kémhatás. Leggyakrabban a gyümölcsök és szénsavas italok fogyasztása az, mely ilyen módon káros lehet. Ahogy a cukor is, a savas kémhatású ételek fogyasztása is puhítja a fogzománcot, így akár már a gyermeki tejfogban is szuvasodást okozhat.  

Annak érdekében, hogy a káros hatást csökkentsük, ilyen élelmiszerek fogyasztása után igyunk vizet, vagy tejet, így megelőzhetjük a fogzománc károsodását.

De itt sem a mennység az, ami veszélyesebb a folyamatos, akár kortyonkénti fogyasztás sokkal károsabb lehet, mint ha hirtelen nagymennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. A legjobb, hogy ha van ilyen rossz szokásunk, változtatunk rajta!  Vissza a cikk listához