A szájvíz titkai (2. rész)


A szájvíz titkai (2. rész)

A fogászati betegségek között az egyik leggyakoribb, amivel szinte minden ember találkozott már valamilyen mértékben, az az ínygyulladás. A leggyakoribb oka a fogakon és az ígyen megtapadó plakk, vagyis lepedék réteg. A helyes fogmosási és szájápolási technikákkal hosszú időre biztosíthatjuk a száj plakk-mentességét, így védve a fogakat és az ínyt. Ennek egyik legjobb módja a napi rendszerességű szájvíz használat, ugyanis a szájvíz a fogkefével és a fogselyemmel ellentétben az egész szájüreget tisztítja, és klinikailag igazoltan több lepedék távolítható el a segítségével.

A szájvíz nem csak a fog- és ínyproblémák megelőzésében segíthet, hanem a már fennálló korai stádiumban levő betegségek esetén is megoldást nyújthat. A piros, duzzadt íny, fogmosáskor jelentkező vérzés, érzékenység mind a fogínyprobléma jelei. Fontos, hogy keresse fel fogorvosát, aki megállapítja a probléma okát és javasolja a szükséges változtatásokat a fogápolással kapcsolatban. Sok esetben javasolják ilyenkor szájvíz használatát.

Mikor ne használjunk szájvizet? A szájvizeket nem szabad lenyelni, ezért gyerekeknek 6 éves kor alatt nem ajánlják a fogorvosok. Néhány gyártó készít gyerekek számára olyan szájvizet, amik nem tartalmaznak alkoholt – sok hagyományos vízzel ellentétben. Viszont ezeket sem szabad lenyelni, így csak olyan gyereknek adjuk, aki képes visszatartani a nyelési ingert és ki tudja köpni a folyadékot.


Vissza a cikk listához