A barázdazárásról


A barázdazárásról

A barázdazárás egy olyan modern, megelőző célú fogászati eljárás, melynek során a gyermekek rágófogainak felszínén lévő kisebb-nagyobb mélyedéseket vagy üveg ionemer cementtel vagy egy rezin nevű anyaggal lezárják, megelőzve ezzel a fogszuvasodást, ami a fogromlás és a fogvesztés első számú okozója. Mivel gyermekkorban még egészen más fajta baktériumok vannak a szájban, a fogszuvasodás kockázata is nagyon magas.

Különösen olyan gyermekeknél megfontolandó ez a fajta megelőzés, akik sok cukros ételt, italt fogyasztanak, akiknél ezek a fogfelszíni gödröcskék eredendően mélyebbek – hiszen ilyen esetben az öntisztuló hatás nem tud érvényesülni –, vagy ahol fennáll az öröklődés veszélye, mert a szülők is fogszuvasodásra, romlásra hajlamos fogakkal rendelkeznek. Minél épebbek a barázdazárt nagyőrlők a kezelés előtt, annál teljesebb védelmet jelent ez az eljárás.

Még a felnőttekben is benne van a félelem akár egy egyszerű fogászati ellenőrzés előtt is, egy gyermeknek még nagyobb testi-lelki megrázkódtatást jelent, hogyha egy foga kezelésre szorul, elég, ha csak az érzéstelenítésre vagy a fúrásra gondolunk. Sokkal kisebb és fájdalommentes fogászati beavatkozást jelent tehát egy megelőző barázdazárás, a számok pedig azt bizonyítják, hogy a barázdazárt fogak 65%-a akár 20 év elteltével is egészséges.


Vissza a cikk listához