10 érdekes tény a fogászat történelméből


10 érdekes tény a fogászat történelméből

A fogászattal, illetve fogászati problémák elmulasztásával már az őskor óta foglalkoznak az emberek, hiszen a fájdalom megszüntetésének vágya mindig is nagy motivációnak bizonyult. Számtalan írásos feljegyzés maradt az utókorra, melyek mind arról számolnak be, hogy milyen módon igyekeztek csillapítani a fogfájást vagy, hogy milyen kellékekkel pótolták a foghiányt.

  1. Az első fogorvos, akinek fenn maradt a neve, az Hesi-Re, aki a Kr.e. 27. században, Dzsószer fáraó uralkodása ideje alatt praktizált.
  2. Ki gondolta volna, hogy a legelső, régészek által talál fogsor Mexikóhoz köthető? A vizsgálatok során kimutatták, hogy a hiányzó vagy túlzottan lekopott fogakat akkoriban párduc fogakkal helyettesítették.
  3. Az ókori emberek között egy különös hiedelem terjedt el, miszerint a fogfájást a bennük levő férgek okozzák. Ellenszernek pedig a békanyál bizonyult, illetve szögekkel igyekeztek kiszedni őket.
  4. A legelső komolyabb fogászati beavatkozást pedig Olaszországban végezték el, mikor is aranyhuzallal fogadták össze a fogakat. De az első híd elkészítése is ugyanehhez az országhoz köthető.
  5. Aki fogfájásával kapcsolatban, illetve mihamarabbi gyógyulása érdekében imádkozni szeretne, annak Szent Apollóniától érdemes segítséget kérnie. Egy legenda szerint a Kr.e. 3. században, Alexandriában, egy keresztényellenes lázadás során szegény Apollóniát olyan erősen megütötték, hogy annak következtében az összes fogát elvesztette.
  6. A középkorban gyakran fogorvos helyett a borbélyok végeztek foghúzást, aminek helyszíne gyakorta nyilvánosan, egy vásáron felállított pódium volt.
  7. A modern fogászat úttörőjének Pierre Fauchard-t tartják, aki XIV. Lajos uralkodása idején élt és munkálkodott. Praxisa során már nem csak fogakat húzott, hanem kezdetleges fogtömések és gyökérkezelés végzésével is próbálkozott.
  8. Japánban a 16. századtól egészen a 19. századik igen elterjedt fogászati megoldásnak bizonyult a fa műfogsor viselete. A legelső megmaradt ilyen pótlás egy buddhista apácáé volt.
  9. A 17. és 18. században a fogászati kezelések során használt műszereket hasonlóképpen lábbal hajtották, mint például a rokkát.
  10. A történelem legrövidebb elnöki beiktatásán tartott beszéd George Washingtoné volt, mely egy rosszul felrakott műfogsor hibájából sikerült nyúlfarknyira. Beszéde mindösszesen 135 szóból állt.
Vissza a cikk listához